Dålig andedräkt

Dålig andedräkt är ett traumatiskt besvär för den som har det. Det kan leda till att man isolerar sig och undviker social kontakt, det blir ett socialt problem, både för den som lider av det och för omgivningen. Dålig andedräkt eller halitosis som det heter på fackspråk, är ganska vanligt och det är inte alltid du vet om när du luktar illa.
Porslinskål

Munnen är ett privat område som vi inte gärna släpper in någon i. Det blir ett intrång i den personliga integriteten och därför säger vi inget till den som har dålig andedräkt.
Orsaken till dålig andedräkt
Dålig andedräkt beror på en överväxt av gramnegativa anaeroba bakterier i munnen, som bryter ner proteiner i vår mun och avger svavelgaser. Dessa gaser uppfattar vi som ”dålig andedräkt”. Bakterierna  finns på tungan, vid kanten av tandköttet, under kronor och broar och i gropar i halsmandlarna. Svavelgaserna bryter i förlängningen ner tandköttet som kan bli så försvagat att det kan orsaka tandlossning.

När vi sover får vi en ökad svaveltillströmning. Därför är andedräkten dålig när vi vaknar på morgonen. De luktproducerande bakterierna trivs i torr mun. Och det bli vi om vi pratar mycket, stressar, äter på oregelbundna tider. Har man beläggning på tungan eller problem med tandköttet kan även det ge upphov till dålig andedräkt.

Så här kommer man tillrätta med problemet
Det enklaste man kan göra är förstås att vara noga med rengöringen av tänderna och tungan. Borsta noga och använd tandtråd. Använd tungskrapa som finns att köpa på apoteket. Tungan är en gropig skapelse som kan gömma mängder av bakterier. Det finns även en mängd olika munsköljnings-produkter att använda. Men ett gott råd är att äta regelbundet, tuggningen sätter igång salivutsöndringen. Drick gärna kolsyrat vatten om du pratar mycket, kolsyran dödar bakterierna. Ät gärna ett äpple om du vill ha ett snabbt mellanmål, de ökar salivutsöndringen eftersom de är sura.

Använd gärna röda färgtabletter som färgar bakterierna på tänderna röda. Då ser du var det är svårt att borsta rent.

Upplever du att du har dålig andedräkt under en längre till ska du gå  till tandhygienisten.