God munhygien

God munhygien innebär att munnen ser frisk ut och luktar gott! Det gör den när dina tänder är rena och fria från matrester och plack. Om tandköttet  gör ont eller blöder när du borstar tänderna eller arbetar med tandtråd är det ett tecken på att hygienen bör förbättras. Dålig andedräkt kan vi alla ha av och till, men när det inte är ett permanent problem så är det inget tecken på dålig munhygien. Läs mer om dålig andedräkt. 
God munhygien

Tandhygienisten kan visa hur du ska göra för att sköta tänderna och var just du måste hålla extra rent och vara noga. Tänk på att god munhygien är livstids investering, fina fräscha tänder gör mycket för helheten i ditt välbefinnande, men betyder också att du kan prata och äta ordentligt.

Daglig omsorg om dina tänder betyder minst två noggranna borstningar om dagen och användning av tandtråd varje dag. Genom tandborstningen tar du bort plack som är den främsta orsaken till hål i tänderna och tandköttsproblem. Tandtråden hjälper till att få bort plack mellan tänderna. Om det inte tas bort kan det bildas en gul, hård beläggning; tandsten.

På så vis blir det mindre smärtsamt, mindre besvärligt och billigare att behandla eventuella tandsjukdomar som du redan utvecklat.  Ser du dessutom till att äta en balanserad kost med regelbundna måltider och inget småätande mellan måltiderna, får du garanterat god munhygien. Sockret som finns i de flesta mellanmål och drycker gör att det bildas stora mängder plack som förstör tandemaljen.  Kom ihåg att varje gång du äter något så attackeras dina tänder av syror i minst 20 minuter!  Jo, ett litet tips till, använd alltid tandkräm med fluor!

Rökning och snusning bidrar ofta till missfärgningar av tänder och tandkött liksom till dålig andedräkt. I det långa loppet kan du räkna med tandköttsproblem. Vänd dig till tandhygienisten för rådgivning.