Munhälsoproblem

Karies Hål i tänderna får man när skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp tandytans emalj. Syrorna kan göra ett hål in i tandens innersta del om inte angreppet stoppas i tid. Ofta får man hål på de delar av tänderna där det är svårt att hålla rent med tandborstning.

Syraangrepp på tänderna kan läkas av saliven. Om man lider av muntorrhet riskerar man att lättare få karies. Äldre personer får oftare karies än unga. Det beror ofta på att det är svårare att hålla rent om man har många lagningar. Dessutom tar många äldre läkemedel som ger muntorrhet.

Man kan själv förebygga karies genom att försöka äta så lite socker som möjligt och att vara noggrann med tandhygienen. Ett litet hål kan repareras med olika typer av fluorbehandling. Därför är det viktigt att använda fluortandkräm. Har kariesangreppet gått så långt att hålet måste lagas tar tandläkaren bort den skadade delen och fyller hålet med ett tandfyllnadsmaterial, som kan vara till exempel plastkomposit, porslin eller guld. Oftast kan man välja själv om man vill ha bedövning i den tand där lagningen görs.

Munhälsoproblem

Tandköttsinflammation
Tandlossning är en infektionssjukdom som, om den inte behandlas i tid, kan leda till att tänderna lossnar. Orsaken är att bakterier har samlats i tandköttskanten så att den blir inflammerad. Inflammationen leder till att fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare och då går det inte längre att komma åt bakterierna med tandborsten. Det gör att inflammationen kan sprida sig till hinnan runt tandroten och käkbenet så att tandens fäste förstörs och tanden till sist lossnar. Det kallas av tandläkare för parodontit som betyder just inflammation i tandens fäste.

Parodontit är vanligt bland äldre, nästan varannan person över 50 år har sjukdomen i någon form. Framför allt beror det på att man inte rengjort tänderna ordentligt under lång tid. Risken att få parodontit ökar om man röker.

För att undvika parodontit ska man vara noga med att att borsta tänderna och använda tandtråd eller tandsticka för att rengöra mellan tänderna. Har man fått bakteriebeläggningar i tandköttsfickorna måste de tas bort av en tandläkare eller tandhygienist. Om tänderna inte går att rädda kan man få en tandbrygga eller tandprotes.

Tandsten
Tandsten får man när bakteriebeläggningar som fastnat på tänderna kommer i kontakt med saliven. Beläggningar bildas hela tiden och man måste ta bort dem genom att borsta tänderna och använda tandtråd eller tandstickor varje dag.

Det finns två sorters tandsten, dels salivsten som ofta bildas på insidan av framtänderna i underkäken och på utsidan av de stora kindtänderna i överkäken, dels serumsten som bildas i inflammerade tandköttsfickor och som kan bidra till tandlossningssjukdom.

Tandsten kan tas bort med ett ultraljudsinstrument med en rundad metallspets som vibrerar mot tandstenens yta. Det finns också olika instrument som används för att skrapa bort tandstenen. Vid behov kan man få bedövning.

Efter behandlingen poleras alla tandytor med så kallad putspasta. Man kan känna sig lite öm i tandköttskanten en stund efteråt.