Tandblekning

Noggrann rengöring av tandläkare eller tandhygienist tar bort de flesta yttre fläckar som orsakas av mat eller tobak. En tandkräm med blekmedel kan också ta bort  yttre fläckar mellan tandläkarbesöken. Om fläckarna har funnits i flera år kanske du behöver bleka tänderna professionellt för att ta bort dessa mer envisa yttre fläckar. Och med åldern förändras färgen på dina tänder. Ett bra sätt att få en snabb föryngring är att göra en tandblekning.
Tandblekning

Tändernas färg är vanligen gulvit men hörntänderna är något gulare än framtänderna. Tandfärgen varierar också person till person. De flesta tänder gulnar med åren. Den naturliga tandfärgen kan påverkas av många faktorer. Yttre fläckar och missfärgningar kan bero på tobak, kaffe, thé, mat med starka pigment och av tandsten.

Innan en tandblekning görs ska tänderna vara fria från karies och tandköttet ska vara fritt från inflammation. Tandsten och beläggningar ska tas bort. Alla ”gamla”  fyllningar ska vara täta och av bra kvalitet.

Bleka hemma med ”skenor”
Först noterar vi och registrerar färgnyansen på dina tänder med hjälp av en färgskala. Sedan tas ett avtryck på dina tänder  och skenorna görs. Vid nästa besök får du dina skenor och det blekmedel du valt – dag eller natt blekning. Normalt använder du skenorna i 4-8 behandlingar per käke. Blekmedlet innehåller väteperoxid/karbamidoxid. Vi följer alltid upp behandlingen och gör efterkontroll  för att se vilken nyans tänderna fått. Med färgskalan kan du se emaljens färg ”före och efter” blekningen.

Direktblekning vid besök
Om du vill ha ett snabbt resultat bleker vi dina tänder när du kommer för ett besök. Det går till så att vi lägger på ett gel av väteperoxid som är anpassat efter dina tänder. Styrkan varierar mellan 15 till 35%, ibland används även en ljuskälla för att påskynda den kemiska reaktionen.

Finns det biverkningar?
Ilningar, främst då från tandhalsar, kan förekomma. Att köpa fluorlösning ex. Dentan 0,2% och skölja 2ggr per dag hjälper. Har man mycket besvär så finns TopDent fluorgel att lägga i skenorna några dagar och då göra uppehåll i blekningen. TopDent gel köps ut med recept på Apotek.

Om skenan inte sitter bra eller om man lägger för mycket blekgel i skenan kan man få en svidande känsla i tandköttet. Gör då uppehåll med blekningen och kontakta oss. Efterkontroll är viktig och du ska alltid ta kontakt om du får besvär!

Vad händer vid blekning?
Det är bara tandens emalj som går att bleka. Har du plastlagningar, porslinskronor eller andra typer av tandläkararbeten så påverkas inte dessa via blekning. Färgskillnader kan därför synas tydligare efteråt. I vissa fall får man räkna med att byta ut äldre lagningar då dessa har en mörkare nyans.

Tips
Ska du skaffa krona eller inplantat rekommenderar vi att du gör en eventuell blekning innan dessa sätts in. De påverkas inte av blekningen och därför kan det vara god idé att göra en blekning innan du får din nya tand!

Varning
Den samlade odontologiska expertisen varnar för att utföra en tandblekning utanför den professionella tandvården. Utan en legitimerad tandvårdsutbildning saknas nödvändig kunskap om verkningsmekanismer, risker och bieffekter i och kring munhålan vilket kan ge oönskat resultat.